Szívbetegségek megelőzése érrendszer vizsgálattal

A szív, illetve az érrendszer működését érintő betegségek tekintetében Magyarország már évek óta az EU élmezőnyében van. A szakemberek az egészségtelen életmódot, a magas koleszterinszintet, illetve a magas vérnyomást tekintik az elsődleges rizikófaktoroknak, de hozzáteszik, hogy ezeken kívül más probléma is állhat a háttérben. Ugyanakkor nem győzik hangsúlyozni, hogy a lakosság sokat tehet saját egészségéért a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétellel.

Szívbetegségek megelőzése érrendszer vizsgálattal

Koleszterinmérés

Az érrendszer vizsgálat egyrészt kiterjed a koleszterinmérésre. A koleszterin úgynevezett szterán vázas szénhidrát, ami minden sejtünkben megtalálható. A szervezetünkben nagyon fontos és sokrétű feladatot lát el, a megfelelő mennyiségben hozzájárul a létfontosságú szervek egészséges működéséhez. A probléma akkor van, ha a vizsgálat során kiderül, hogy túl magas a koleszterin. A kutatások bebizonyították, hogy akiknél az átlagosnál magasabb értéket mutat a mérés, őket fokozottan érinti a szív- és érendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Vércukorszint mérés

A vizsgálat során az orvosok a vércukorszint mérést is elvégzik. A vérben előforduló cukrot glükóznak nevezzük, ami a szervezetünk fő energiaforrása. Jelenléte, akárcsak a koleszteriné, nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a testünk megfelelően működjön. Ugyanakkor a megfelelő érték 3,9-6,1 mmol/l között mozog, ha a felső határt meghaladja a mérés eredménye, akkor beszélünk magas vércukorszintről.

CRP mérés

Az érrendszer vizsgálat során a CRP mérés is megtörténik. A CRP másnéven C-reaktív protein, egy speciális fehérje vegyület, amit a szervezet akkor termel, amikor beindítja a káros hatások elleni védekezőmechanizmust. Ha az értékek az átlagosnál magasabbak, akkor az egyértelműen az erek krónikus gyulladását jelzi.


Címkék: Életmód, Érrendszer vizsgálat
Dátum: 2020-02-28