Milyen egy jó programozás könyv?

A diákokban gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik programozás könyveket használják, amik gyorssá és hatékonnyá teszik számukra tanulást? Természetesen egyik sem ígér villám megoldást, de létezik olyan elméleti szakirodalom, illetve példatár, amik nagy segítséget nyújtanak a tudnivalók elsajátításában, begyakorlásában.

Milyen egy jó programozás könyv?

Részletes, érthető magyarázatokat ad

Ha elméleti szakkönyvekről van szó, akkor azokat érdemes választani, amik alapos magyarázatokat adnak egy-egy témakörrel kapcsolatban. Emellett az is fontos, hogy a leírások érhetőek legyenek még azok számára is, akik teljesen a 0-ról kezdik a tanulmányaikat. A programozás kezdőknek könyv nélkül nagyon nehéz, még akkor is, ha a diákok rendelkezésére állnak az órai jegyzeteik. Azok ugyanis sok esetben nem elég átfogóak és részletesek. Emiatt szükség lehet arra, hogy a nehezebb témáknak utána nézzenek és elolvassák a kapcsolódó magyarázatokat is, amik által a homályos részek is kitisztulnak.

Kreatív példákkal segíti a tanulást

Jó lenne, ha a szakkönyv egyben a feladatmegoldásra is lehetőséget adna, hiszen a magabiztos programozó tudásra csak a kitartó gyakorlással lehet szert tenni. Mivel erre nem igen találunk példát, ezért érdemes beszerezni egy jó munkafüzetet is, aminek a használatával kreatív példákon keresztül lehet elsajátítani a szükséges ismereteket. A Programozz Te is Mesterfokon c. feladatgyűjtemény a lehető legjobb választás kezdők, újrakezdők és haladók számára is. A könyvben szereplő feladatok minden fontos témát érintenek, például a ciklusokat, elágazásokat, tömböket, függvényeket és a fájlkezelést. Ha a programozás kezdőknek könyvvel sem teljesen zökkenőmentes, akkor tanári segítség igénybevételére is lehetőség van online vagy tantermi programozás oktatás keretén belül.


Címkék: Számítástechnika, Programozás kezdőknek könyv
Dátum: 2020-11-10