Mi a különbség a mozifilmek és a könyvek között?

Ha közvéleménykutatást tartanánk az emberek között arról, hogy a filmeket vagy a könyveket részesítik-e előnyben, amikor kikapcsolódásra, szórakozásra vágynak, akkor nagyon változatos válaszokat kapnánk.

Mi a különbség a mozifilmek és a könyvek között?

Más-más érzékszervekre hatnak

A mozifilmek rendszerint a látásunkra hatnak, hiszen a színészi játék során a képernyőn láthatóvá válnak a karakterek mozdulatai, gesztusai, arcrezdülései. A testbeszéd lehetővé teszi, hogy sokkal nagyobb rálátást kapjunk a szereplők érzelmeire, gondolataira, melynek hatására a cselekmény sokkal világosabbá, érthetőbbé válik. A filmélmény persze nem lehet teljes a kiváló minőségű hanghatások nélkül, melyek a hallószervünkre gyakorolnak hatást. A jelenetek közben felcsendülő zenék hallatán szinte másodpercek leforgása alatt vidám, szomorú, romantikus, melankolikus vagy izgatott hangulatba kerülünk, attól függően, hogy a filmkészítők milyen hatást akarnak kiváltani a felcsendülő dallamokkal. A könyvek esetében ugyan nincsenek látványelemek vagy hanghatások, viszont a képzeletünkkel építhetjük fel az eseményeket, a helyszíneket, illetve a karaktereket.

Amikor a mozifilm csalódás a könyv után

Sokan úgy vélik, hogy a könyvolvasás sokkal élvezetesebb időtöltést tesz lehetővé, mint a filmnézés. Ezt azzal magyarázzák, hogy a könyvben leírtakat úgy értelmezhetik, ahogy csak szeretnék, és minden apró részletet a saját meglátásuk, szemléletmódjuk szerint képzelhetnek el. Ezért van az, hogy a mozifilmeket csalódásként élik meg, hiszen nem azt kapják, mint amit a lelki szemeik előtt elképzeltek. Ez persze még nem jelenti azt, hogy a filmek kevésbé lennének élvezhetők, mint a könyvek, egyszerűen csak arról van szó, hogy a két műfajt másként kell szemlélni. Mindkettőnek megvannak a sajátos jellemzői, melyek előnyöket, illetve hátrányokat egyaránt magukba foglalnak.


Címkék: Életmód, Mozifilmek
Dátum: 2019-05-26