A sikeres karrierhez tudni kell nemet mondani

A sikeres karriert elérni nem könnyű, és nagyon sok oktatóanyag található az interneten, ami a témával foglalkozik. Vannak nagyon jó videók, de szinte egyik sem foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy mikor kell nemet mondani. Pedig a sikerhez nem a felelőtlenül kimondott igeneken keresztül vezet az út.

A sikeres karrierhez tudni kell nemet mondani

Az időbeosztás fontos része a sikernek

Főleg fiatal vállalkozókra, vagy nagyra vágyó alkalmazottakra jellemző, hogy mindent elvállalnak, és nem törődnek azzal, hogy nincs hozzá megfelelő kapacitásuk. A felelőtlenül kimondott igenek nagy stresszt és veszélyt hordoznak magukban. Amikor a főnök vagy egy megrendelő feltesz egy fontos kérdést, akkor mérlegelni kell a rá adott választ, főleg akkor, ha határidőkről van szó. Ezek olyan dátumok, amiket a másik fél nagyon megjegyez, és aki a határidőket vállalja, jobban hajlamos elfejteni azokat, főleg ha több ügyfelének vagy főnökének is megígér mindent. Az ilyen emberek egy ideig jól bírják, sok mentséget kitalálnak a maguk védelmére, de egy idő után összeomlik az építményük, akár egy kártyavár.

A sikeres karrier alapja az őszinteség és a pontos teljesítés. Nem baj, ha valaki nem vállalja el a nyolcadik feladatát, hiszen még a másik héttel sem végzett időben. Érdemes inkább a meglévőkre koncentrálni, és törekedni a maximális teljesítményre. Így a jó hír terjed el, és nem a rossz. Apróságnak tűnik talán, de az egyik legfontosabb feladat, ha valaki sikeres karriert szeretne. Természetesen vállalni kell új feladatokat, és a meglévőeket is pörgetni kell. Meg kell találni az arany középutat, de a lényeg, hogy az új projektek ne menjenek a meglévőek rovására.

Igyekezni kell elkerülni az alábbi szavakat:

  • lehet
  • talán
  • megpróbálom
  • igyekezni fogok

mert ezek kétélű fegyverként is működhetnek. Aki ezeket mondja, az azért teszi, mert előre tudja, hogy nem biztos a feladat befejezése. Akinek mondják, abban pedig reményt ébreszt a sikerre, és ha mégis kudarcba fordul a dolog, akkor nagyobb lesz a bukás. Határozottan kell használni az igen és a nem szavakat, és kerülni mindazt, ami bizonytalanságot hordoz magában.

„Tedd, vagy ne tedd, de sohase próbáld!”
Yoda mester, Star Wars


Címkék: Üzleti élet, Sikeres karrier
Dátum: 2019-05-06