A nevetés hatással lehet az egészségre?

A nevetés az emberek mindennapjaiban jelen van. Egy kedves mosoly vagy egy csattanós vicc jobbá tudja tenni az egész napot. A humor már az ókori Görögországban is fontos szerepet kapott, és a középkorban is nagyon sok udvari bohócot tartottak, hiszen az embereknek szükségük van a kikapcsolódásra és a nevetésre. Talán sokan ismerik azt az élményt, amikor egy jó kiadós nevetés után megkönnyebbül az ember és jobb lesz a közérzete.

A nevetés hatással lehet az egészségre?

A legjobb viccek egy helyen

Ha éppen várni kell a postán, vagy utazik valaki a vonaton, akkor érdemesebb a Facebook helyett néhány viccet elolvasni. Ha már az okostelefon úgyis mindenkinél ott van, érdemes felmenni a vicc24.hu weboldalra, ahol közel 4.000 tematizált vicc található. A viccek a feszültségek, vágyak, félelmek, szorongások vagy épp az agresszió levezetési formái is lehetnek, amelynek fő célja és hatása a feszültségoldás. A kevesebb stressz mindenképpen pozitív hatással van a szervezetre, és ezáltal elkerülhetőek a komolyabb betegségek kialakulási kockázatai is.

Pontos kutatási eredmények nincsenek a nevetés egészségre gyakorolt hatásáról, de az alábbi tények igazolhatják ezt az elméletet:

  • Aktivizálja a légzést
  • Megnöveli az oxigénbevitelt, javítja a keringést
  • Az intenzív mozgásra késztetett légzőizmok masszírozzák a belső szerveket
  • A stresszhormonok mennyisége csökken
  • Erősíti az immunrendszert
  • Növeli a közérzetet jelentősen javító endorfin hormonok szintjét

Ha nem is csak az egészség miatt, hanem csak magunk szórakoztatása végett is érdemes ellátogatni az online vicckatalógusba, és kiválasztani a harminc témakör közül azt, ami a legszimpatikusabb, és máris indulhat a könnyfakasztó nevetés.


Címkék: Életmód, Viccek
Dátum: 2019-02-18