A linkek minőségi mutatói

Mióta megszűnt a Google PageRank, a SEO szakemberek a Domain Authority (DA) és a Page Authority (PA) minőségi mutatókat veszik alapul akkor, ha egy domain értékét vizsgálják. Természetesen minél nagyobbak ezek az értékek, annál erősebb az a link, amit az adott domainról építenek.

A linkek minőségi mutatói

Mit jelentenek ezek a rövidítések?

A Domain Authority egy mérőszám, amivel azt mérik, hogy egy adott weboldal hogyan fog szerepelni a keresőkben. Kiszámításához figyelembe veszik a linkelő domainek számát, az összes link számát, a MozRank értéket és a MozTrust értéket. A honlap értéke folyamatosan változhat, hiszen még sok más fontos szempontot is figyelembe vesznek. Maximális értéke 100.

A Page Authority hasonló mérőszám, mint az előző, de abban különbözik, hogy ez csak az adott aloldalra vonatkozik. Meghatározásánál figyelembe veszik a MozRank értéket, a MozTrust értéket és a közösségi média jelzéseket is. Gyakran előfordul, hogy a Page Authority jóval magasabb, mint a Domain Authority, de ettől még a weboldal jól szerepelhet a keresőkben. Ennek a mérőszámnak is a maximális értéke 100.

A minőségi linkek fő jellemzői, hogy a domainek mindkét értéke magas, és jó erőt adnak a linkelt weboldalnak. Az alsóbb pontszámok 10 és 30 között találhatóak, míg a magasabbak 70 és 80 között. Természetesen nem gond, ha egy domain alacsonyabb pontokkal rendelkezik, de ebben az esetben több hivatkozást kell ilyen oldalakról begyűjteni, mint az erősebb linkek esetében.

Ha valaki kíváncsi a kapott linkek erejére, érdemes leellenőrizni a domainek értékeit. A MOZ adatbázisát havonta frissítik, általában a hónap közepe felé. Az új weboldalak vagy a kisebb régiók, mint Magyarország is, lassabban kerülnek átvezetésre. A robotok akár 2-3 hónap elteltével térképezik fel az adatokat, és csak ez után láthatóak az eredmények.


Címkék: Marketing, Minőségi linkek
Dátum: 2019-02-11